Radio Posušje : Prikupljene prve sirovine stakla i plastike: Uspostavljeno jedinstveno reciklažno dvorište 👏👏👏

Direktor J.P. Vodovod Posušje d.o.o., Frano Lebo i direktor Eko života d.o.o., Jasmin Osmanović potpisali su u svibnju ugovor o suradnji kojim se u Posušju uspostavlja sustav reciklažnog dvorišta i kanti za razdvajanje otpada u prometnijim posuškim ulicama. Inače, Eko život ovlašteni je operater sustava za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH koji se bavi svim ekološkim projektima i posredovanjem društveno odgovornih programa za poboljšanje i unapređenje okoliša i života. Na ovaj način uspostavlja se sustav za odvajanje i kvalitetno zbrinjavanje otpada te jačaju kapaciteti zaštite okoliša na području općine Posušje.

Nakon nekoliko mjeseci, bilježe se i prvi rezultati ove inicijative – prikupljene su prve sirovine stakla i plastike. “Od šestog mjeseca, u pilot projektu razdvajanja otpada, s postavljenim kantama i kontejnerima na određene punktove, pratila se frekventnost istih, promjena lokacija, razgovori s građanima i ugostiteljskim objektima. U isto vrijeme pratili su se komunalni kontejneri i kante s obzirom da 65 – 75% mjesta popunjava plastika, staklo, papir i druga iskoristiva ambalaža. U skladu s mogućnostima i okolnostima koje jesu – radilo se, te će se nastaviti raditi, s oprezom, razgovorima, dogovorima i mogućnostima. U prethodnom periodu građani su se odazvali, a ugostiteljski objekti rješavali viška iskoristivog otpada koji je dodatno zauzimao prostor oko kontejnera“, kazao je Jozo Kolobarić iz Eko života. „Kvartal je zaokružen, a sirovine idu na daljnju preradu. Uspostavljeno je jedinstveno reciklažno dvorište kod J. P. Vodovod Komunalno Posušje gdje građani mogu ostaviti otpad. Niti jedan početak nije lagan, a poteškoća je bilo, no ovaj pilot projekt pokazuje svoje pozitivne rezultate korak po korak“, naglasio je Kolobarić.  „Za našu djecu. Za one koji dolaze. Uvijek kažem u razgovorima, mi ne spašavamo svijet, ali sigurno možemo pomoći zaštiti našu zajednicu, pa neka se dobre vibracije šire. Korak po korak, jer koliko god se činilo čudnim, ovo je umjetnost, umjetnost življenja, a umjetnost je produciranje novih djela“, zaključio je Kolobarić .

 

Prenosi: Radio Posušje

http://www.radioposusje.ba/content/prikupljene-prve-sirovine-stakla-i-plastike-uspostavljeno-jedinstveno-recikla%C5%BEno-dvori%C5%A1te?fbclid=IwAR1uue1bQiAkuXN_TWeJanB7HE9hYJLmvg7AI5_zAToo7N30774CqEpn6fQ

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev