Akcija „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ i treću godinu u BiH

Danas je u  Olimpijskom muzeju BiH u Zetri održana konferencija za medije u cilju najave ovogodišnje akcije sadnje „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“,  koja će se realizovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 24.10.2015. sa početkom u 09.00 sati.

„Let’s Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 151745 volontera, koji su očistili oko 12500 tona otpada i zasadili 314886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

„Velikom volonterskom  akcijom „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ koja će se održati 24.10.2015. godine u više od 50 opština širom Bosne i Hercegovine želimo da ukažemo na važnost šuma i svih njihovih opšte korisnih funkcija. Osim toga i ovom akcijom želimo da podignemo svoj glas za ljepšu, čistiju i bolju Bosnu i Hercegovinu. Tog dana će novinski članci biti ispunjeni ne sumornom svakodnevnicom već herojstvom, volonterstvom i zajedništvom. Tog dana ćemo vidjeti ono što Bosna i Hercegovina treba i može da bude – zemlja u kojoj svi njeni građani kao i državne institucije zajedno rade za dobrobit društvene zajednice. Zahvaljujemo se svim šumarskim preduzećima koja su nam pomogla u obezbjeđivanju sadnica za akciju. Sve informacije o mjestima okupljanja se mogu pronaći na našoj web stranici www.letsdoit.ba.“ kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

I ove godine Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je specijalni partner velikog ekološkog projekta „Let’s Do It“. Uposlenici i stipendisti OKBiH direktno učestvuju u organizaciji i realizaciji volonterskih akcija

„Pored učešća na najprestižnijim Olimpijskim takmičenjima, projektima podrške sportistima i sportskim strukovnim savezima te mnogobrojnim edukacijskim aktivnostima, Olimpijski komitet BiH posebnu pažnju poklanja i očuvanju okoliša i održivom razvoju.

OK BiH tradicionalno nastavlja saradnju na prestižnom globalnom projektu „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“, u sklopu kojeg učestvuje u svim segmentima projekta – čišćenju, edukaciji te pošumljavanju terena. Na ovaj način OK BiH daje konkretan doprinos očuvanju okoliša kako bi naši sportisti imali optimalne uslove za trening, a cjelokupna zajednica bolji i kvalitetnijji život.“ kazao je Mr. Sci Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH.

Eko život d.o.o. Tuzla kao operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom je već drugu godinu za redom podržao „Let`s Do It“ projekat kao zlatni sponzor.

„Akcija sadnje prošle godine je bila usmjerena ka područjima pogođena klizištima gdje smo donirali određeni broj sadnica za najveće klizište u Gradu Tuzla. Ove godine ćemo u dosta opuštenijoj atmosferi uspješno sprovest akciju na kojoj ćemo i ličnim učešćem dati svoj doprinos. Želimo se zahvaliti svim dosadašnjim volonterima koji su učestovali na „Let’s Do It“ akcijama. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane i građanke da nam se pridruže u subotu  24.oktobra, da provedemo dan u prirodi, te da svi zajedno doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu za sadašnje i buduće generacije.“ kazala je Džana Halilović predstavnica „Eko Život“-a, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Ured Specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini od 2013. godine prestavlja jednog od najozbiljnijih partnera „Let’s Do It“ projekta.

“Spriječavanje negativnih efekata klimatskih promjena i prilagođavanje na njihove posljedice su ključni prioriteti za Evropsku uniju, i ponosni smo što ponovno možemo podržati hiljade volontera koji će saditi drveće širom Bosne i Hercegovine 24. oktobra. Akcija ‘Let’s Do It’ se održava u važnom trenutku, u periodu pred usvajanje novog globalnog sporazuma o klimi, koji se treba desiti u decembru u Parizu. Pošto je na nama svima da zaštitimo okoliš, akcije građana i unaprijeđenje razumijevanja ovog problema su ključni kako bi se postigla budućnost otpornija na klimatske promjene.” kazao je glasnogovornik Delegacije EU i Specijalnog predstavnika EU u BiH gdin. Andy McGuffie.

Projekat su podržala sva preduzeća koja gazduju šumama u Bosni i Hercegovini, Ured Specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, UN Volonteri, Njemačka Ambasada, te društveno odgovorne kompanije Eko život, Konzum i Sarajevski Kiseljak, a Olimpjski komitet BiH je specijalni partner projekta i ove godine.

 

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev