Eko život doo dugogodišnji sponzor Let’s Do It škole ekologije

Let’s Do It je najveći ekološki pokret u našoj zemlji koji je prepoznatljiv po organizaciji i realizaciji akcija čišćenja „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i akcija sadnje „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“. Pored ovih terenskih akcija, Let’s Do It se već duži niz godina bavi i edukacijom kroz program Let’s Do It škola ekologije. Radi se o edukativnim posjetama osnovnim, srednjim školama i fakultetima.

U 2022. godini program Let’s Do It škole ekologije podržan je od strane kompanije Eko život doo. kao zlatnog sponzora Let’s Do It akcija, a u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo održano je preko 15 radionica sa učenicima.

Cilj Let’s Do It radionica u okviru programa LDI škola ekologije je podići svijest učenika osnovnih škola o održavanju okoliša, te upoznati ih sa pojmovima recikliranja i odlaganja otpada.

Kroz pomenuti program radionica obišli smo tri škole u Kantonu Sarajevo i u radionice smo uključili preko 250 učenika trećih i četvrtih razrednika zajedno sa njihovim učiteljima i učiteljicama.

Ove radionice su pokazale da su djeca u osnovnim školama zainteresovana za temu ekologije i da rado odgovaraju na pitanja vezana za okoliš. Njihovo poznavanje ove teme je bilo zadivljujuće – upoznati su sa pojmom recikliranja, daju interesantna rješenja na koje načine možemo reciklirati neke materijale, te jasno znaju kako se treba odlagati otpad.

Ovakve radionice su bitne u osnovnim školama jer djecu motivišu na razmišljanje o okolišu, na to šta oni mogu da urade kako bi poboljšali stanje i držali okoliš čistim, te nude nova znanja. Iako su radionice za djecu bile ˝dodatni čas˝, oni su konstantno  bili uključeni u program i rado davali svoje mišljenje.

 

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev