EKOLOŠKA AKCIJA NA DIONICI GROBLJA MARTIĆA KRIŽ DO KRUŽNOG TOKA!

U AKCIJI SUDJELOVALI SREDNJOŠKOLCI ASU BIH – POSUŠJE!
ANTROPOLOŠKE KONSTANTE OTPADA!

“Orlovi ne lete u jatu, morate ih tražiti jednog po jednog.”
(Ross Perot)

“Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje.”
(Victor Hugo)

“I Rossove i Hugove riječi se kompariraju kada govorimo, i o snažnim orlovima i o intelektu. U akademskim krugovima postoji velik postotak suglasnosti kada je u pitanju poimanje intelektualaca, inteligencije, van formalnog obrazovanja, van diplome ili svjedodžbe, koje su afirmacija godina određena rada. Isto se odnosi i na kabintesko-izolirane profesore. Za mene su, ne samo danas, već i općenito, intelektualci i buduća inteligencija mladi ljudi koja svoja znanja, vještine i talente koriste u instanci informalnog obrazovanja, samoaktualizirajuće i stvaralačke snage u cjeloživotnom obrazovanju, koji se ne libe suočiti s najgorim, u ovom slučaju, otpadom svake vrste. Inteligencija djeluje u javnoj sferi i domeni, hic et nunc, i onog momenta kad će biti, a na to treba biti sprema/a, neshvaćen/a, verbalno izrugana itd.
Važno je istaknuti potencijalnu mogućnost djelovanja u okolnostima koje i kakve jesu. Čekati manu s neba… teško da će se dočekati.

Uistinu moram pohvaliti mlade iz ASuBiH i one koji su se priključili, moju kolegicu, učiteljicu Ljiljanu Marković, inače neumornu.
Četiri vreće od 200 litara pune su za reciklažu, a 5 od 150 litara će preuzeti JP Vodovod Komunalno Posušje. Ovim putem svakako bih se zahvalio na uvijek srdačnoj i prisnoj suradnji, danas posebice, gospodinu Damiru Lončaru.

Određeni dijelovi dionice, kada zađete dublje, su prepuni otpada, boca, vrećica, bojlera, namještaja, aparata i tko zna čega sve ne i to tik do kuća. Sve se to nalazi u teško pristupačnom, nizbrdnom terenu, zaraslom u draču i raslinje. Jednom riječju, užas.
Antropogeni učinci zagađenja prirode i okoliša su dominirajući u pojavi raznih bolesti. To su potvrdila sva svjetska istraživanja.
Mladi su razdvajali otpad na mjestu s već uhodanim pravilima. Sve što se može reciklirati, a toga ima u izobilju, tokom ovog projekta, u suradnji s Ladanušić čitoćom, ići će na reciklažu.

Bilježim se sa štovanjem,
prof. Jozo Kolobarić

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev