EKOLOŠKA AKCIJA NA DIONICI GROBLJA MARTIĆA KRIŽ DO KRUŽNOG TOKA!

U AKCIJI SUDJELOVALI SREDNJOŠKOLCI ASU BIH – POSUŠJE!
ANTROPOLOŠKE KONSTANTE OTPADA!
ZAR JE SEX SPAO NA SEX BOCU?

“Orlovi ne lete u jatu, morate ih tražiti jednog po jednog.”
(Ross Perot)

“Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje.”
(Victor Hugo)

“I Rossove i Hugove riječi se kompariraju kada govorimo, i o snažnim orlovima i o intelektu. U akademskim krugovima postoji velik postotak suglasnosti kada je u pitanju poimanje intelektualaca, inteligencije, van formalnog obrazovanja, van diplome ili svjedodžbe, koje su afirmacija godina određena rada. Isto se odnosi i na kabintesko-izolirane profesore. Za mene su, ne samo danas, već i općenito, intelektualci i buduća inteligencija mladi ljudi koja svoja znanja, vještine i talente koriste u instanci informalnog obrazovanja, samoaktualizirajuće i stvaralačke snage u cjeloživotnom obrazovanju, koji se ne libe suočiti s najgorim, u ovom slučaju, otpadom svake vrste. Inteligencija djeluje u javnoj sferi i domeni, hic et nunc, i onog momenta kad će biti, a na to treba biti sprema/a, neshvaćen/a, verbalno izrugana itd.
Važno je istaknuti potencijalnu mogućnost djelovanja u okolnostima koje i kakve jesu. Čekati manu s neba… teško da će se dočekati.

Uistinu moram pohvaliti mlade iz ASuBiH i one koji su se priključili, moju kolegicu, učiteljicu Ljiljanu Marković, inače neumornu.
Četiri vreće od 200 litara pune su za reciklažu, a 5 od 150 litara će preuzeti JP Vodovod Komunalno Posušje. Ovim putem svakako bih se zahvalio na uvijek srdačnoj i prisnoj suradnji, danas posebice, gospodinu Damiru Lončaru.

Određeni dijelovi dionice, kada zađete dublje, su prepuni otpada, boca, vrećica, bojlera, namještaja, aparata i tko zna čega sve ne i to tik do kuća. Sve se to nalazi u teško pristupačnom, nizbrdnom terenu, zaraslom u draču i raslinje. Jednom riječju, užas.
Antropogeni učinci zagađenja prirode i okoliša su dominirajući u pojavi raznih bolesti. To su potvrdila sva svjetska istraživanja.
Mladi su razdvajali otpad na mjestu s već uhodanim pravilima. Sve što se može reciklirati, a toga ima u izobilju, tokom ovog projekta, u suradnji s Ladanušić čitoćom, ići će na reciklažu.

Da, ono što je pronađeno u desetak komada jesu sex boce, barem sam im tako dao naziv, a nisu nepoznate ni iz prijašnjih ekoloških akcija. U dvije slike možete vidjeti i njihov sastav. Antropologija otpada uvijek je zanimljiva jer daje mogućnosti slobodne interpretacije i imaginacije otpada. Daleko od toga da nas u ovom slučaju zanimaju seksološka stanovišta. Ne. Zanimaju nas ekološka, jer kondomi, maramice, papirići, izlučevine i ostali materijal pomiješani u boci tvore jednu malu i opasnu otrovnu bombicu na terenu, a općenito bolesti.

O seksološkim stanovištima svakako vrijedi, a ovim putem preporučujem, konzultirati knjigu američkog autora Briana McNaira – Striptiz kultura; Seks, mediji i demokratizacija žudnje.
Što i za koga seks predstavlja, ovdje nije od interesa za elaboracije, ali svakako jeste za konstataciju ili upit: Ako je spao u bočicu vode, te istim bačen kraj puta…!?
Nikad ne znate što vas čeka na terenu, ali nikad.”

Bilježim se sa štovanjem,
prof. Jozo Kolobarić

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev