JKP Neum šalje prve količine otpada na raciklažu

Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH pokrenuo je  projekat 2020.godine pod nazivom „Integrirano upravljanje otpadom i sprečavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu” te dao ogromnu podršu u realizaciji i umrežavanju JP Komunalno Neum  sa Operaterom Eko život d.o.o. Tuzla.

Tokom protekle godine kroz radne sastanke i posjete od strane Eko života i JKP Neum, možemo reći da se dosta toga pozitivnog uradilo na terenu te da prve količine prikupljenog otpada šalju se na reciklažu.

9.i 10.11.2021 godine Eko život ponovo je organizovao radnu posjetu kod JKP Neum , gdje smo obišli teren u Gradu Neum, obišli zelene otoke, te ustanovili da se odlaganje otpada odvija po propisima i drago nam je da je odziv građana na ovaj projekat puno bolji nego što smo očekivali.

S obzirom da je cirkulacija gostiju tokom sezone pojačana, tako  su i količine otpada povećane, ali redovnim obilaskom zelenih otoka i odvozom otpada sanirali su se problemi neadekvatnog odlaganja istog.

U toku jučerašnjeg dana održali smo edukaciju i prezentaciju za uposlene u JKP Neum, gdje smo se fokusirali na temu upravljanja otpadom, selektivno odvajanje otpada, odvoz i manipulacija otpadom, te značajem reciklaže.

Kroz prezentaciju i razgovor sa uposlenima prošli smo kroz sve korake problematike, ali i pozitivnih strana koje nosi ovaj dio posla oko odvajanja otpada i manipulacije istog.

Cilj odvajanja otpada jeste da se smanje količine otpada koje završe na deponijama i samim time smanjit ćemo nivo zagađenja okoliša, zraka i vode koje proizvode isparavanja koja se na deponijama generišu.

U toku ove sedmice će se izvršit prva isporuka PET ambalaže, koju će naš sakupljač Eko Forma d.o.o. Bugojno preuzeti od JKP Neum te poslati na reciklažu.

Zadovoljni smo sa količinama koje su prikupljene i nadamo se da će u buduće građani Grada Neum i posjetitelji koji budu dolazili da uživaju u čarima ovog Grada na primorskoj obali, poštovati i dati svoj doprinos očuvanju okoliša odgovornim ponašanjem.

Nadamo se da ćemo ostaviti pozitivan stav sa našim trudom i zalaganjem te da ćemo svi naučiti da živimo život u boji prirode.

 

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev