Milion sadnica za 1 dan

Let’s Do It tim u Bosni i Hercegovini, danas je zajedno sa svojim lokalnim timovima u akciji sadnje “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” zasadio preko 2000 sadnica širom naše zemlje. Volonteri su sadili u Sarajevu, Bosanskoj Krupi, Bijeljini, Kozarcu, Prozor-Rami i Srebrenici. U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo korištene su različite vrste drveća kao što su četinari, voćkarice i ukrasno drveće.

“Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” je akcija sadnje drveća koju Let’s Do It tim Bosne i Hercegovine provodi svake godine sa ciljem povećanja svijesti naših građana o važnosti šuma za čovjeka i višestrukoj koristi koju ima za nas. Akcije sadnje i pošumljavanja su naše tradicionalne aktivnosti koje sa godinama rastu i pokazatelj su da naše društvo napreduje kada je u pitanju razvijanje ekološke svijesti, a ujedno su ovakve aktivnosti najbolji način da se praktično pomogne našem šumskom bogastvu. Mi smo do sada zasadili skoro pola miliona sadnica i nastavljamo dalje! Sve do milion sadnica, pa i više od toga!

Organizacija 11. po redu akcije pošumljavanja ne bi bila moguća bez zlatnih sponzora i partnera projekta “Let’s Do It”. Naš dugogodišnji partner Eko život d.o.o. Tuzla kao operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom godinama podržava akcije sadnje kao zlatni sponzor. Ponosni smo što je važnost naših aktivnosti prepoznala i kompanija Ina i Energopetrol također kao zlatni sponzor akcije. Srebrni sponzor ovogodišnje akcije sadnje je Japan Tobacco International, a partneri akcije su i UN Volunteers in Bosnia and Herzegovina.

“Svjesni smo da nam je drveće neophodno za proizvodnju kisika, shodno tome, trebamo brinuti o već postojećim sadnicama te ulagati u pošumljavanje novih. Drveće trebamo voljeti i kada nam se pruži prilika, posaditi koje drvo, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog one ‘malene’ stvari koja se zove – preživljavanje. Ovakve akcije postale su tradicionalne i trebamo održavati dobru praksu i pozitivne primjere prenositi na druge, da bi svi građani stekli naviku i dali svoj doprinos u očuvanju životne sredine te da bi svi zajedno naučili živjeti život u boji prirode”. poručuju iz Eko života.

 

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev