Sjajni rezultati Svjetskog dana čišćenja u Bosni i Hercegovini

 

Ovogodišnji Svjetski dan čišćenja obilježen je 18. septembra  širom planete, a u Bosni i Hercegovini je prošao u radnoj atmosferi na 30 lokacija u velikoj volonterskoj akciji „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Više od 2000 volontera je uprkos kiši i nepovoljnim vremenskim uslovima na većini lokacija, zajedničkim snagama prikupilo 2 000 tona otpada i na jedinstven način poručilo našim sugrađanima da se smeće samo baciti neće.

Udruženje građana „Ruke“ koje u našoj zemlji provodi Let’s Do It aktivnosti ovim povodom je na simboličnom Danu otvorenih kontejnera sarađivalo sa drugim organizacijama i neformalnim udruženjima iz Tuzle, Bihaća, Bosanske Krupe, Goražda, Gračanice, Bijeljine, Kozarca, Doboj Istoka, Donjeg Vakufa, Konjica, Prijedora, Doboja, Kaknja, Teočaka, Brčkog, Puračića, Tomislavgrada, Sanskog Mosta, Neuma, Cazina, Zenice, Bosanskog Petrovca, Jajca, Pala, Trebinja i Žepča, te se pobrinulo da odabrane lokacije u njihovim gradovima/općinama budu očišćene od čvrstog otpada.

Zahvaljujući kampanji na društvenim mrežama, Let’s Do It tim motivisao je naše sugrađane da Nalazi grada budu uredni i kroz njihove individualne akcije, te su zainteresovani ljudi koji nisu imali priliku biti dio organizovanih terenskih akcija imali priliku organizovati svoje mini akcije. Na oficijelnoj stranici zaprimljeno je desetine ovakvih prijava, te je na ovaj način prikupljeno 100 vreća otpada.

Održavanje ove akcije podržali su specijalni partneri: Evropska Unija u BiH i Olimpijski komitet BiH. Zlatni sponzori su: Eko život d.o.o. i Ina i Energopetrol, a ostali partneri su: Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko.

„Kompanija Eko život d.o.o.Tuzla s ponosom može reći da smo osmu godinu za redom zlatni sponzor i vjerni prijatelji akcije „Očistimo zemlju za 1 dan“ uvidjeli smo važnost ovog projekta. Podržavajući ovu akciju mi i ističemo da je jedan od osnovnih ciljeva i misija Eko života realizacija aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i zaštiti okoliša. Jedan od najvećih problema sa kojima se suočava današnje globalno društvo jeste briga za ekologiju i životnu sredinu a tome svjedoče i mnoge klimatske promjene. Obaveza svih nas jeste da prirodu, u kojoj uživamo za svog života, sačuvamo i da isto pravo omogućimo i budućim naraštajima. Priroda nas upozorava svaki dan i mi moramo krenuti od samih sebe i otpad odlagati i razdvajati na za to predviđeno mjesto jer se većina otpada može ponovo iskoristiti odnosno reciklirati. Neshvatljivo je da i dalje nalazimo divlje deponije pored naših predivnih rijeka, planina i zelenih površina. Sa zadovoljstvom očekujemo akciju čišćenja u kojoj ćemo ličnim učešćem dati svoj doprinos kao i prethodnih godina. Pozivam sve društveno odgovorne osobe da se pridruže ovom uspješnom timu i da budemo ujedinjeni u akciji za život u boji prirode.“ – poručili su iz kompanije Eko Život.

Volonterski klub Holdine i Energopetrola, koji su također bili zlatni sponzori ove aktivnosti, pridružio se volonterima širom svijeta organizujući interne akcije čišćenja u regijama u kojim kompanije posluju. Posvećeni unapređenju kvaliteta života i podizanju svijesti o značaju brige za okolinu, 35 volontera čistilo je izletišta, parkove i odabrana mjesta u svojim gradovima.

Na ovaj dan je poslana važna poruka da je moć običnog čovjeka velika i da zajedničkim snagama možemo učiniti puno toga.

 

Sjajni rezultati Svjetskog dana čišćenja u Bosni i Hercegovini

 

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev