Svjetski dan čišćenja i u Bosni i Hercegovini

Danas se provodi Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day). Jedna planeta, jedan cilj i milioni volontera u više od 150 zemalja ujedinjeni u najvećoj civilnoj akciji u historiji čovječanstva kako bi očistili planetu od nepropisno odloženog otpada.

 

U Bosni i Hercegovini Svjetski dan čišćenja se provodi u okviru Let’s Do It projekta, tačnije kao sedma po redu volonterska akcija „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Volonteri su čistili ulice, parkove, planine, obale rijeka i jezera u 60 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

 

„Divan je osjećaj biti dio ove globalne inicijative. Zatvorite oči i zamislite milione ljudi iz 156 zemalja koji su danas izašli na ulice, na plaže, u parkove, u šume i svi oni čiste otpad sa jednim ciljem a to je planeta Zemlja bez ilegalnih deponija otpada. Ponosan sam na hiljade volontera i volonterki iz Bosne i Hercegovine koji su danas pokazali da su spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme i svoje resurse kako bi očistili i sačuvali prirodne ljepote koje nas okružuju.“ – kazao je Junuz Elkaz koordinator akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“.

 

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) već šestu godinu za redom podržava Let’s Do It projekat, a ove godine se volonterima pridružio i ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

 

Projekat je podržao BH Telecom, kao i Eko život d.o.o., Konzum, Fabrika cementa Lukavac d.d., Sarajevski Kiseljak i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Specijalni partner akcije je Olimpijski komitet BiH koji je finansijski, logistički i organizaciono podržao „Let’s Do It“ projekat.

 

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev