“Zajedno za čiste vode BiH” najavljuje nove akcije čišćenja rijeka

Veliki ekološki projekt „Dan voda Bosne i Hercegovine“, koji se odvija pod sloganom Zajedno za čiste bosansko-hercegovačke vode, ove će godine na niz lokacija okupiti vrhunske timove ronioca s misijom čišćenja voda diljem cijele države. Najavili su to na konferenciji za medije inicijatori projekta i partneri: kompanije Henkel, Bingo i Eko život te udruga za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA. Ovo je nastavak odlične saradnje započete u 2014. godini, a prvi put će se u 2016. godini obilježiti “Dan voda Bosne i Hercegovine”.

3Projekt od velikog društvenog značaja za cilj ima čišćenje rijeka na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine. Pokrenut je koncem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša. Jedan od važnih ciljeva ovog projekta svakako je saradnja s lokalnim udruženjima za zaštitu voda i stručnim udrugama koje su sudjelovale u samoj implementaciji projekta ali i vlastima lokalne samouprave, čime se stvara mreža saradnika na području provedbe projekta koja će i nakon njegovog završetka djelovati u cilju dugotrajne zaštite područja rijeke Bosne i okolnog kraja. Sve akcije čišćenja odvijaju se u organizaciji udruge GUWAA koju vodi poznati ronilac Kristijan Curavić.“Jako sam ponosan na ovaj projekt koji ulazi u drugu godinu uspješne suradnje jer želimo upozoriti javnost o važnosti kontinuiranog djelovanja i čišćenja naših voda. Mi smo s nekoliko akcija samo zagrebali po riječnom dnu i tim putem valja nastaviti. Zahvalan sam svim partnerima koji nas podržavaju kao i lokalnim ronilačkim klubovima koji sudjeluju u našim akcijama čišćenja i Danu voda Bosne i Hercegovine”, izjavio je Kristijan Curavić, ronilac i osnivač udruge GUWAA.

4

Projekt čišćenja voda samo je dio Henkelove strategije održivosti koja ima važnu ulogu u poslovanju ove kompanije. “Kad smo započeli s ovim projektom prije godinu dana, planirali smo dugoročnu saradnju. Naš je cilj podizanje svijesti o potrebi očuvanja čistoće naših rijeka i zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli u prvoj godini, ali to je tek početak. Drago nam je što imamo podršku odličnih partnera: trgovačkog lanca Bingo, Eko života i udruge GUWAA i svih koji nas podržavaju u akcijama čišćenja voda Bosne i Hercegovine”, izjavio je Mario Altan, General manager Henkel Adria, Laundry & Home Care.

U projekat se mogu uključiti i svi posjetioci trgovačkog lanca Bingo koji od početka novembra kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda pomažu akcijama čišćenja voda Bosne i Hercegovine. “Naša kompanija iz godine u godinu realizuje sve više društveno-odgovornih projekata. Uz partnere kao što je Henkel, ovakav projekat može postati trend u našem okruženju. Jedino upornošću i istrajnošću možemo mijenjati svijest naših sugrađana, što se ovakvim projektom ciljano i radi. U 2014. godini zadesile su nas katastrofalne poplave od kojih se BiH i danas oporavlja. Jedan od načina da se bolje odnosnimo prema prirodi jeste i kupovina ekološki prihvatljivih proizvoda, na što ćemo mi u toku ove kampanje i skretati pažnju našim kupcima. Somat, Persil i Silan su već dobro poznati po svojoj kvaliteti, a kroz kampanju ćemo kupce upoznati i sa drugim prednostima ovih proizvoda”, navela je Tatjana Paunoski, rukovoditelj službe marketinga Binga.

Akcije čišćenja u sklopu projekta “Dan voda Bosne i Hercegovine” bit će realizirovane u proljeće 2016. godine.

Tags
Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev