Ekološke edukacije – OŠ “Ante Bruno Busić, Rakitno, Posušje

OTPOČELE EKOLOŠKE EDUKACIJE! FILM I INTERAKTIVNU NASTAVU IMALI UČENICI NIŽE NASTAVE OSNOVNE ŠKOLE ANTE BRUNO BUŠIĆ U RAKITNU

“Misao koja je u nama bez iskustvenih elemenata i bez predodžaba ostaje tek prazan pojam koji sve više blijedi.”

Antonin-Dalmace Sertillanges
(Kako biti intelektualac. Duh, uvjeti i metode)

“Ono što mi je posebno bilo interesantno i što sam očekivao, jesu povratne informacije učenika/ica s novim saznanjima i praksama koje su mi prenijeli, te što su upamtili iz prethodne nastavne godine, što su činili i koga upozorili, što promijenili. Iznenadili biste se. Taj povratni učinak, te sve što čine za bolje sutra jeste očaravajući. On je afirmirajući u kontekstu novih pozitivnih djela, kreacija, ideja pretočenih u praksu, jer mladi žele ljepši život u svakom smislu. Tko im to smije negirati? Nitko!
Edukacije se odvijaju interaktivno, u novoj formi, sa sličnim sadržajima koje je nužno ponavljati, putem kratkog Eko filma “Jer nas se tiče!” kojeg sam sa suradnicima snimio u trećem mjesecu ove godine. Audio-vizualni učinak itekako je nužan. Film traje nešto više od pet minuta, a reakcije učenika/ica su: “žalosno, katastrofa, tko ovo radi, Bože sačuvaj itd.”

Moram priznati da sam prezadovoljan, a i kad su mi pokazali da razdvajaju otpad, te posebno plastične čepove, pri čemu su se učenici/ice ove škole priključili humanitarnoj akciji “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”. Svaka čast i moj naklon.

Srdačne zahvale za vrhunsku koordinaciju, ljubaznost i gostoprimstvo ravnatelju Marinu Markoti i pedagoginji Ljubici Pavković, te nastavnom osoblju Osnovne škole Ante Bruno Bušić.

Ono što mi je posebno bilo simpatično, a moram to istaknuti, jeste trenutak kada je nakon drugog sata prišao jedan učenik i rekao mi: “Vi ste rekli da čovjek živi 70 godina. Kako to, a moja baka umrla u 103-oj godini?”
Uz sve lijepe trenutke i veselje učenika/ica, ovo mi je posebno izazvalo osmijeh na lice. Naravno, pojasnio sam mu da sam govorio o prosječnom životnom dosegu, te upitao: Je li baki bilo lipo? Odgovorio je, onako kategorički, nasmijan, k’o iz topa: “JE!”

Od djece treba učiti!”

Bilježim se sa štovanjem,
prof. Jozo Kolobarić

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev