Isporučeno pet zelenih otoka školama u općini Goražde

U okviru Projekta ulaganja u infrastrukturne resurse na području  Općine Goražde kojeg provodi firma ”Eko život” d.o.o. Tuzla, operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom, u saradnji sa Općinom Goražde, kako je ranije i najavljeno, je isporučeno pet zelenih otoka.

Radi se o ukupno 15 kontejnera i deset kanti – za svaki zeleni otok po tri kontejnera i pod dvije kante za selektivno prikupljanje otpada koje su uručene pet gradskih škola – dvije osnovne i tri srednje (OŠ Husein ef. Đozo, OŠ Fahrudin Fahro Baščelija, STŠ Hasib Hadžović, MSŠ Enver Pozderović i SSŠ Džemal Bijedić).

Prilikom  isporuke načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović se zahvalio firmi ”Eko život” na projektu kojeg provodi sa Općinom, ukazavši na značaj razvijanja svijesti građana o ekološkim problemima i borbi za rješenje istih.

”Prvi koraci su napravljeni nabavkom ovih kontenera i kanti. Nije u pitanju njihova vrijednost već da putem škola razvijamo ekološku svijest kod najmlađih’‘, kazao je on. Ovom priliko je pozvao i  sve građane da se uključe, jer vrlo brzo, kako je kazao, izvršiti nabavku ovakvih kontejnera za selektivno odlaganja otpada i u gradskim područjima kako bi se polako pripremali za ulazak BiH u EU.

Džana Halilović, predstavnica Eko života kazala je ovo jedan od prvih projekata na području ove općine. “Krenuli smo od najmlađih i nadamo se da će sistem selektivnog odvajanja otpada zaživjeti u Goraždu”, istaknula je ona tom prilikom.

“U našoj školi djeca od prvog do devetog razreda uče o ekologiji i radimo na razvijanju ekološke svijesti kod djece, tako da će ovi kontejneri za našu školu mnogo značiti u još većem razvijanju ekološke svijesti. Ovom prilikom želim da se zahvalim firmi Eko život i Općini Goražde na čelu sa načelnikom što su nam obezbijedili kontejnere”, kazao je Almir Sijerčić, direktor Osnovne škole Husein ef. Đozo.

Otpad koji bude prikupljen bit će na propisan način zbrinut i upućen na reciklažu za što će se pobrinuti kompanija Janjina iz Goražda sa kojom EKO ŽIVOT ima saradnju.

Iz kompanije EKO ŽIVOT poručuju da je ovo samo jedan u nizu projekata koje su realizirali i koje imaju u planu realizirati u narednom periodu. Također pozivaju sve privredne subjekte da se uključe u sistem upravljanja ambalažnim otpadom, te da po najnižim naknadama ispune svoje zakonske obaveze.

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev