Održane četiri ekološke radionice za učenike osnovnih škola Grada Bihaća

Od oktobra do decembra Udruženje Lan iz Bihaća, realiziralo je četiri radionice za učenike i učenice osnovnih škola sa područja Grada Bihaća.

Uz suglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u projektu učestvuju četiri osnovne škole: JU OŠ „Harmani I“, JU OŠ „Harmani II“, JU OŠ „Prekounje“ i JU OŠ „Gornje Prekounje – Ripač“.

Nakon realiziranih radionica u Osnovnim školama Gornje Prekounje – Ripač i Harmani II, u novembru je održana ekološka radionica u Osnovnoj školi Prekounje, a u decembru i završna radionica u okviru projekta u Osnovnoj školi Harmani I.

Učenici su imali priliku da kroz edukativne i zanimljive radionice uče o ekologiji, važnosti očuvanja značajnih prirodnih resursa, te da razviju pozitivan stav i odnos prema otpadu kao vrijednom resursu. Djeca su učestvovala u zanimljivim interaktivnim igrama i kvizovima. Učila su o recikliranju, sadila cvijet razreda, razgovarala o načinima zaštite planete Zemlje i donijela svoja Eko-pravila.

Kroz radionice i igre koristili su razni kućanski otpad od kojeg su stvarali prava kreativna umjetnička djela. Na taj način učenici su motivirani na ponovnu upotrebu ambalažnog otpada s ciljem smanjenja stvaranja suvišnog otpada u kućanstvu i usvajanja održivih životnih stilova te svakodnevnih navika.

Radionice finansijski podržava Eko život, d.o.o. Tuzla, ovlašteni BH operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH. Kao društveno odgovorno neprofitno privredno društvo, Eko život podržava i sponzorira aktivnosti vezane za ekološki odgoj i obrazovanje djece i mladih u našoj zemlji.

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev