Prvi projekti – uključi se i ti!

Novi ovlašteni bh. operater sistema za postupanje amabalažnim otpadom „Eko život“  d.o.o.  Tuzla krajem mjeseca maja počinje svoje prve akcije na terenu. Prva takva akcija, koja se odvija u saradnji sa sakupljačima otpada i lokalnom zajednicom, dogodit će se u Bugojnu, u partnerstvu sa lokalnom firmom „Eko forma“ Bugojno.

Akcija u Bugojnu sastoji se od postavljanja tzv. zelenog otoka, koji podrazumijeva selektivno prikupljanje odnosno odvajanje otpadnih materijala. Na otoku će biti postavljene četiri vrste kontejnera, tačnije u četiri različite boje, sa naznakom u koji kontejner koja vrsta otpada se odlaže.

Cilj ove akcije je jačanje društvene svijesti o brizi o otpadu, ali i jačanje ekoloških standarda uopće u Bosni i Hercegovini. U akciju će biti uključeni brojni mediji, a pratiće je i različiti edukativni programi na temu informisanja javnosti o značaju otpada i njegovog sakupljanja, selektiranja i, na koncu, iskorištavanja na najabolji i ekološki najispravniji način. Mjesto svih događanja bit će  JU Kulturno sportski centar bugojno.

Pored djelovanja na terenu, „Eko život“ d.o.o. Tuzla pokrenuo je i projekat „Želiš život u boji prirode? Uključi se i ti!“. Radi se o Facebook akciji putem koje posjetitelji svakim svojim „likeom“ na FB stranicu „Eko života“ mogu doprinijeti sađenju jednog stabla. Više lajkova, više drveća!

Iz „Eko život“-a  potvrđuju da će već naredne sedmice biti pokrenute aktivnosti i organizacija sađenja prvih sadnica u količini koja odgovara broju lajkova na taj dan .

Time želimo da podstaknemo sve aktivne, urbane mlade ljude, kao i cjelokupno stanovništvo u BiH, na akciju, da budu svjesni da mogu da prave promjene i utiču na naše okruženje, da imaju pravo na „život u boji prirode“.  Period ovog projekta nije određen i trajat će dugo, tako da svi imaju vremena da se u njega uključe

Lidija Tomić, Direktorica Eko života

Za sve one koji žele biti dio ekološki osviještenog bh društva i žele se uključiti u veliku akciju „Eko život“ -a, link na Facebook stranicu je: https://www.facebook.com/ekozivotba.

A svi oni koji su svjesni značaja očuvanja vlastitog okoliša i zaštite prirodne sredine, pozivaju se da se uključe u projekte „Eko život“-a i daju svoj doprinos u stvaranju uslova za „život u boji prirode“ .

Jer, nakon Bugojna, slijedi nova ekološka akcija u Zenici, a potom i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev