Akcija „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i četvrtu godinu u BiH

22.04.2015.  godine u hotelu Holiday u Sarajevu održana konferencija za medije u cilju najave ovogodišnje akcije čišćenja „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“,  koja će se realizovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 09.05.2015. sa početkom u 09.00 sati.

Akcija „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ najveća je volonterska akcija u historiji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizovao u našoj zemlji 2012. godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete „Let’s do it World“. Nosioci projekta su udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

U subotu 09. maja  će hiljade građana, učestvujući u „Let‘s Do It akciji“, podići svoj glas za ljepšu, čistiju i bolju Bosnu i Hercegovinu. Tog dana će novinski članci biti ispunjeni ne sumornom svakodnevnicom već herojstvom, volonterstvom i zajedništvom. Tog dana ćemo vidjeti ono što Bosna i Hercegovina treba i može da bude – zemlja u kojoj svi građani, zajedno sa državnim institucijama zajedno rade za dobrobit društvene zajednice. Pozivamo  i tebe da u subotu 09. maja budeš dio najveće volonterske akcije u historiji Bosne i Hercegovine, a pozivamo i društveno odgovorne kompanije da nam pomognu u obezbjeđivanju vreća, rukavica i osvježenja za sve volontereAkcija u svim općinama širom naše zemlje počinje u 10 sati. Sve informacije o mjestima okupljanja se mogu pronaći na našoj web stranici www.letsdoit.bakazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

Zahvaljujući podršci kompanije Eko Život, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom FBiH, u okviru akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti predan na reciklažu i ponovno iskorištenje, te time dobiti novu vrijednost. Na taj način prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponiji, završit će na reciklaži.

Eko Život kao operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom je zlatni sponzor akcije „Lets Do It – očistimo zemlju za jedan dan“. Nakon uspješno završene prve akcije koja je realizovana u oktobru gdje smo posadili određeni broj sadnica, sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekujemo akciju koja je najavljena za 09. maj 2015. godine. Ovo je zapravo prva akcija čišćenja u kojoj smo mi zlatni sponzor u kojoj ćemo i ličnim učešćem dati svoj doprinos. Posebno nam je zadovoljstvo napomenuti da smo također podržali i akciju koju je organizovala općina Vogošća povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Podržavajući ovakve projekte vidljivo je da je osnovni cilj i naša misija učvršćivanje infrastrukture upravljanja otpadom, ali i realizacija aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i zaštiti okoliša, kazala je Lidija Tomić, direktorica „Eko Život“-a, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Važnost realizacije akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ prepoznala je i međunarodna organizacija UN, koja je kroz svoj program UN Volontera podržala projekat.

Volonteri UN-a su ponosni što i ove godine mogu podržati „Let’s DIt” aktivnosti koje provodi tim aktivnih i odgovornih članova zajednice mladih u BiH. Volontiranje je jedan od načina da pokažete koliko vam je stalo do vaše zajednice i šireg društva, te putem vrijednosti altruizma na najbolji način pokažete brigu za budućnost svih. Volonteri UN-a u BiH prepoznaju značaj ovakvih aktivnosti i posvećeni su nastavku saradnje sa grupama mladih poput ove. Razvojni program UN-a (UNDP), kao jedna od vodećih agencija koja promoviše energetsku efikasnost u BiH, također posebno prepoznaje značaj edukacije i aktivizma mladih u pogledu očuvanja prirodnih resursa i unaprijeđenja kvalitete života, riječi su Želimira Mijićaispred ureda UN volontera.

I ove godine Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine podržava ekološke projekte Let’s Do It.

Olimpijski komitet Bosne i Hecegovine, a prema preporuci MOK-a, koja kaže da “sve članice Olimpijskog pokreta, te svi direktni i indirektni  učesnici u sportu trebaju implementirati odredbe održivog razvoja te aktivno djelovati u ovoj oblasti, u potpunosti podržava i učestvuje u ekološkim projektima Let’s Do It.  Na taj način želimo konkretno doprinijeti unaprijeđenju kvaliteta prirodnog okruženja u kojem se živi i praktikuje sport, a samim tim i  doprinijeti kvalitetu BiH društva i zajednice“, kazao je Mr. Sci Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH.

Već treću godinu za redom akcije čišćenja u velikom značaju pomaže i društevno odgovorna kompanija Konzum d.o.o

Prepoznali smo značaj koji ima projekat  „Let’s Do It- očistimo zemlju za 1  dan”  za promjenu i razvoj svijesti o značaju očuvanja životne sredine, a mi već treću godinu zaredom dajemo podršku ovom projektu. Konzum je uspješno 2012. godine certificirao Sistem upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2004 te tako postao prvi trgovački lanac u Bosni i Hercegovini sa ovim međunarodnim certifikatom. Certifikat ISO 14001:2004 potvrda je ekološke osviještenosti i kontinuirane brige o zaštiti svih elemenata okoliša. Konzum je ovim pokazao svoje opredjeljenje u skladu sa savremenim trendovima u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja, koji su usklađeni sa zakonskim i drugim zahtjevima vezanim za zaštitu okoliša. Konzum će i ubuće davati podršku ovakvim i sličnim projektima – istakla je Irena Miličević, direktorica Sektora marketinga u Konzumu.

Do sada je u Let’s Do It volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 126 745 volontera, koji su očistili oko 11 500 tona otpada i zasadili314 886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

Share

Pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se i primajte obavijesti o stanju okoliša i upravljanja otpadom!

dev